Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land lørdag 25.05.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Begrensede varsler pga streik. 

Skredfarevurdering

Moderat vestlig vind og lite nedbør. Temperatur nær null i Longyearbyen, kuldegrader høyere opp. Fokksnø fra torsdag/fredag vil bli mer stabil. Vestavind kan kanskje drive mindre mengder snø inn i heng mot øst, men neppe føre til noe særlig skredproblem.
Solinnstråling kan løse ut mindre skred i bratte, solvendte heng.

Det er fortsatt svake lag i snødekket, men disse er svært vanskelig å påvirke. Vær obs på at disse lagene kan bli lettere å påvirke med økt belastning av vindtransportert snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. mai 2024

Etter 5-10 cm snøfall og noe østavind 18. mai ligger det fortsatt lommer med myk fokksnø i leområder mot vest og i forsenlkninger i terrenget. Denne snøen virker å ha stabilisert seg godt. Torsdag nytt snøfall og østlig kuling som har lagt fokksnø i heng og forsenkninger mot vest til nord.
Ellers er det lite snø under 300 moh. rundt Longyearbyen, men litt fersk fokksnø i renner og heng. Mer snø opp i høyden og sannsynligvis østover i regionen.

Det finnes vedvarende svake lag både i snødekket og ved bakken, men disse er svært vanskelig å påvirke.

Det er også usikkerhet knyttet til om det kan være et kantkornproblem høyere i snødekket lengre vest.

Natt til torsdag et personutløst, lite flakskred ved Nordenskiøldfjellet.
Fredag observert et naturlig utløst middels stort flakskred i vestvendt skål ved Barenstburg. Gått på nedføyket lag med nysnø.

Høyeste temperatur så langt i mai på Platåberget(450 moh), er 0.0 grader, og snøen i høyden er i stor grad tørr der ikke sola har stått på.
Torsdag satte det inn med snøfall og østlig kuling. Fredag har nedbøren stort sett gitt seg, vinden gått på nordvest og minket.

Fjellvær

Fredag 24. mai 2024

12-14 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Lørdag 25. mai 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -8 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS